Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/viralenyheder.dk/public_html/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/viralenyheder.dk/public_html/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 87

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot start session when headers already sent in /var/www/viralenyheder.dk/public_html/wp-content/plugins/wp-clone-template/main.php on line 119
Læger trækker skræmmende rapport tilbage: Derfor er snus IKKE farligt

Læger trækker skræmmende rapport tilbage: Derfor er snus IKKE farligt

Det vakte opsigt, da en ny norsk rapport advarede mod brugen af snus, da det ifølge forskerne kunne påvirke blodårene i stærk negativ grad.

Forskerne havde undersøgt effekten af snus på blodårefunktionen hos 1500 raske personer, og ganske overraskende viste resultaterne, at snuserne klarede sig dårligere end rygere.
Klik for at læse mere

Konklusionen lød, at folk der brugte snus var meget udsatte for hjerte-kar-sygdomme, men nu går en norsk ekspert i rette med rapportens konklusioner, som hun kalder ‘farlig’.

Ifølge overlæge på forebyggende enhed for hjerte-kar-sygdomme ved Oslo universitetssygehus, Serena Tonstad, kan forskerne slet ikke konkludere noget om den fremtidige risiko for hjerte-kar-sygdomme med den metode, der er brugt.

– Forskerne har målt, hvor meget blodåren udvider sig. Forskellen der er fundet – for både rygning og snus – er som udgangspunkt ikke langt fra det almindelige niveau. Og det niveau der er blevet målt er ikke vigtig for patienten, når det kommer til risiko en for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, siger Serena Tonstad til Tv2.no.

Rapporten fik stor opmærksomhed i både Norge, Sverige og Danmark, og Serena Tonstad frygter, det kan føre til, at flere mennesker dropper snus og begynder at ryge i stedet for.

– Det der skræmmer mig er, at nogle mennesker vil stoppe med at snuse og i stedet begynde at ryge. Det er det værste, der kan ske. Vi har et væld af data, der viser, at der er mindre risiko ved at snuse end ved at ryge, og der findes ingen større trussel mod helbredet end at ryge cigaretter. Vi kender ikke nogle faktorer i livsstil, der skader så meget, som rygning gør, siger Serena Tonstad til Tv2.no.

Hun bliver bakket op af afdelingsoverlæge på kardiologisk afdeling ved LHL-klinikken i Feiring, Olaf Rødevand, der heller ikke mener, rapporten beviser noget om snus skadesvirkning.

Især fordi der er brugt helt raske personer i studiet.

– Det er meget vanskeligt at læse noget ud af denne forskning, og i hvilken grad resultaterne kan bruges til at sige noget om risikoen ved at snuse, siger Olaf Rødevand til Tv2.no.